Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι κιρσοί είναι κυρίως:

  • πρόβλημα των γυναικών
  • αισθητικό κυρίως πρόβλημα
  • ασήμαντη παθολογική οντότητα

Ας ρίξουμε όμως μια σύντομη ματιά στα επιδημιολογικά στοιχεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών… περίπου το 55% των ανδρών αναπτύσσει κατά τη διάρκεια της ζωής του κάποιου βαθμού φλεβική ανεπάρκεια που εξελισσόμενη δημιουργεί τους αντιαισθητικούς και επικίνδυνους κιρσούς. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς… σε προχωρημένα στάδια της πάθησης παρατηρείται έντονη μελάγχρωση του δέρματος της κνήμης, αιμορραγούντες κιρσοί, φλεβικά δερματικά έλκη, αίσθημα βάρους στα πόδια και καυσαλγία.

Για όλα τα ανωτέρω ενοχοποιείται πρωτίστως ο κληρονομικός παράγοντας και κληρονομικά επιβαρυμένοι άνθρωποι εμφανίζουν περίπου τη διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης φλεβικών κιρσών κάτω άκρων. Επομένως, ακόμα και οι πιο δραστήριοι και αθλητικοί νεαροί άνδρες μπορούν δυνητικά να αναπτύξουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς. Ένας από τους κύριους λόγους που οι περισσότεροι άνδρες δε στρέφονται στην επεμβατική αντιμετώπιση-θεραπεία των κιρσών είναι ότι θεωρούν τις περισσότερες φορές φυσιολογική τη συμπτωματολογία μιας και αποδίδουν τον πόνο και το αίσθημα βάρους στην καθημερινή καταπόνηση των μυών ή επειδή εντελώς λανθασμένα θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πάθηση αφορά αποκλειστικά και μόνο τις γυναίκες.

Πως μπορεί όμως ένας νέος άνδρας να αποφύγει τη δημιουργία κιρσών ή να ανακουφιστεί από την όποια συμπτωματολογία της πάθησης;

  • σωματική άσκηση…οτιδήποτε έχει να κάνει με σύσπαση των μυών του ποδιού αλλά και ιδιαιτέρων των μυών της γαστροκνημίας αποτελεί αντιρροπιστικό μηχανισμό στο πρόβλημα
  • ελάττωση της ορθοστασίας και της καθιστικής ζωής…σαν αντιστάθισμα σηκώστε τα πόδια ψηλά ή ξεκινήστε άμεσα το περπάτημα
  • καθημερινή χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης… συστήνεται σε όλους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ήδη ή όχι κιρσούς να φορούν ελαστικές κάλτσες τουλάχιστον μέχρι το γόνατο.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση, κάθε νέος άνδρας με φλεβική ανεπάρκεια είτε ἐχουν σχηματιστεί κιρσοί είτε όχι ακόμα θα πρέπει να παίρνει την απόφαση να λύσει οριστικά το πρόβλημα σταματώντας την εξέλιξη-επιδείνωση της συμπτωματολογίας και μη κινδυνεύοντας από πιθανές θρομβώσεις… ο πλέον σύγχρονος, ασφαλής και με τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα τρόπος είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ο ενδοαυλικός αποκλεισμός της μείζονος είτε της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας με Laser συνοδευόμενος από πολλαπλές τοπικές κιρσεκτομές.

Ενημερωθείτε τώρα υπεύθυνα σχετικά με τις Νεότερες Ενδοαυλικές Τεχνικές από τον Αγγειοχειρουργό Κωνσταντίνο Ν. Ξηρομερίτη (MD, PhD, MSc)